donderdag 28 juli 2016

Tutodoortje: Hoe maak je een overlockstiksel gemakkelijk los?

Laatst was ik bezig aan een project in tricot, waarbij de overlock een grote hoofdrol speelde.
Aangezien ik dit patroontje al enkele keren had gemaakt, meende ik mij de werkwijze ervan nog goed te herinneren en begon ik -zonder handleiding- ijverig te locken.
Mijn overmoed resulteerde helaas in het lostornen van de mouwen. Niet voor één keer, maar voor twee... (en toen nam ik mijn PC om de handleiding braafjes te volgen ;-) )

Toen ik de naad een tweede keer wilde lostornen, kreeg ik het idee om de stapjes die ik volgde met enkele foto's vast te leggen.

Deze tip zal het jullie hopelijk heel wat aangenamer maken om fout gelockte naden weer los te krijgen.

Maar voordat ik mijn foto's op jullie loslaat, wil ik eerst en vooral mijn naaijuf bedanken.
Zonder haar zat ik nog steeds te zuchten, had ik ongetwijfeld gaatjes in mijn fragiel tricooke geprikt en was mijn project vervolgens in de vuilbak beland. (Want geef toe, een ezel kan zich één keer aan een steen stoten, maar twee keer? Da's te veel van het goede.)

Houd u vast, want hier gaan we!


Stap 1: Schuif een (bot) kopspeldje onder het linkerstiksel.Til deze lus helemaal naar boven. Je stiksel zal beginnen fronsen.Stap 2: Herhaal dit bij het rechterstiksel.Je hebt nu 2 grote lussen en een samengetrokken stiksel.Stap 3: Herhaal stappen 1 en 2 op meerdere plekjes in de naad. 
Stap 4: Knip de lussen kort tegen de stof af. Let erop dat je niet per ongeluk in je stof knipt.

Stap 5: Zorg dat de naad van de stof niet meer rimpelt. Rek een beetje aan de naad, maar zeker niet teveel!
Je wilt immers geen lubberende naad.

Je zal merken dat de dwarsdraden hier en daar al zullen loskomen. Hoeraaa!

Stap 6: Schuif je kopspeld opnieuw onder de linker- en rechterkettingdraden en trek hen eruit. De dwarsdraden komen vanzelf los.
Stap 7: Eindig met een mooie naad, zonder geprikte gaatjes van het tornmesje.

Wanneer je deze patroondelen opnieuw wilt overlocken, moet je goed weten of je al een stukje naadwaarde had afgesneden. Houd hier rekening mee en zet eventueel je mesje even af. 

Ik kijk zelf altijd even na of er toch geen gaatjes in de stof zijn gekomen die na het opnieuw overlocken nog zichtbaar zouden zijn. Tot nu toe heb ik dit nog niet voorgehad, maar een gewaarschuwd vrouw is er minstens twee waard ;-). 

En last but not least; heb je de indruk dat je stof tóch lubbert? Ik zou in zo'n situatie de stof eerst proberen stoomstrijken en in het slechtste geval terug even in de machine durven wassen. Maar dat is wat ik zou doen mocht het probleem zich stellen... Dit laatste is op eigen risico ;-). 

Veel succes met het ontrafelen!

Naaizgroetjes,
Stephanie

9 opmerkingen:

 1. Amaai, dat moet ik eens proberen. Nooit geweten dat het zo kan. Als ik echt veel moet tornen, dan knip ik het wel eens gewoon af. Bedankt voor de goeie tips!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je gaat versteld staan, Marie-Paule! Dit werkt écht! :-)
   XXX

   Verwijderen
 2. Leuk! Ga ik zeker eens proberen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yes! Eindelijk een goede truk om lockgaren los te krijgen... Ga ik zeker eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen