maandag 29 mei 2017

Let's Sti(c)k Together #2: knopen doorhakken!

Zo af en toe heb ik nood aan me-time. Me-time waarin ik de radertjes in mijn hoofd even on-hold zet en me enkele uren achter mijn machine zet. Mijn deelname aan de tweede editie van Let's Sti(c)k Together moest ik tot dit voorbije weekend nog waarmaken. Tijdens de zalige zomerse temperaturen van het Hemelvaartweekend bracht ik enkele uurtjes door op ons terras. Ik en mijn machine. En dat terwijl de kinderen naar hartelust speelden in het zwembad in onze tuin. Zalig genieten was dat!

Voor de tweede editie gingen we allen met deze criteria aan de slag:
* Dit is Belgisch
* Werken met restjes/ recycleren
* A touch of bling


Deze criteria alledrie gecombineerd krijgen was een heuse uitdaging. Vooral het werken met restjes/recycleren vond ik het moeilijkst. Ik kan alleen maar met open mond toekijken naar al wie dat wél kan, echt! Maar voor mij ligt dat recycleren zó ver uit mijn comfortzone, dat ik het van mezelf al knap vind als ik stofjes uit mijn restjesbak ergens in kan verwerken.
Daarom wilde ik in eerste instantie een patroon van Sofilantjes naaien. De overige twee criteria erbij matchen, vond ik echter zó moeilijk, dat ik dit idee uiteindelijk overboord gooide.
Research op het www en in mijn stapel naaiboeken brachten mij op heel wat leuke ideetjes. Zo passeerden  onder meer: appelzakjes, omkeerbare zakdoekdooshoezen, An-tasjes, pennenzakjes, vlaggenlijnen, en ook haar leuke trui de revue. Maar niets waar ik -naar mijn mening- de drie criteria succesvol in leek te kunnen combineren. Tot mijn laatst gekochte lap stof naar mij lonkte. Toen wist ik wat ik zou naaien:
Warme foto's in het mooie Planckendael.
Met een kleine fotobomber op de achtergrond ;-)

Detail van de glitterstof.
Die stof had ik gereserveerd om er een mooie Jaanu uit te maken. Zo eentje met een gigantisch hoog prinsessengehalte waar mijn dochter geen neen tegen zou zeggen. De Jaanu heeft door z'n grote stolpplooien gelukkig een getailleerd lijfje, want herinnert u zich deze blogpost nog? No way hosay dat ik mij hier een tweede keer door liet vangen! Want jawel, dat kleedje hangt hier sinds die eerste pasbeurt nog steeds onaangeroerd in de kast...

De Jaanu is een patroontje waar ik gaandeweg verliefd op werd. Tijdens het Sew Naaizweekend zag ik haar glitterversie waardoor mijn nieuwsgierigheid geprikkeld werd. Hoeveel Jaanu's Katrien eigenlijk al genaaid heeft; daar heb ik het raden naar. Maar dat het pareltjes zijn, één voor één, dat staat vast!

Dussss... A touch of bling: check!
Dit is Belgisch: check! (En nu maar hopen dat An van Straightgrain geen dame is uit Nederland, haha!)
En tenslotte: werken met restjes/recycleren.... Check! Waaaaant.... Dit kleedje is de tweede Jaanu die ik naaide. Mijn eerste -voorlopig nog ongeblogde- versie naaide ik zo'n maand geleden. Het korte bovenstukje van deze glitterjurk haalde ik uit het restje van mijn eerste Jaanu.

Hulp gevraagd bij de voering met ritssluiting met twee biezen...
Van de dochter moest ik de plooien zo goed als plat strijken. Dat getailleerd bovenlijfje mocht geen 'ballonnenrokje' hebben, vond ze. En ook met plat gestreken plooien valt het kleedje mooi. Die dochter van mij heeft soms wel goede ideeën, moet ik zeggen. De voorgeschreven blinde rits veranderde ik in een rits met twee biezen. Dat leek mij een veiligere keuze voor deze stof. Ik zocht me tevergeefs suf op het internet naar tutorials om de voering er proper in de krijgen, want nog nooit naaide ik een kleedje met zo'n sluiting. Wie oh wie kan mij hierbij hét antwoord geven? Want uiteindelijk deed ik maar wat ik het mooist vond, zonder zeker te zijn dat dit de juiste manier was.... De topstiksels maakte ik met gouden metallic garen.  En oh ja, het gouden biaislintje onderaan al gespot?  Blingbling all the way!

Kleedje getest en goedgekeurd! 

Patroon: Jaanu - StraightGrain
Stof: glitters - Les Lisettes / piqué - De Stoffenmadam
Missie geslaagd? Ik hoop het wel. Nieuwsgierig wat de andere dames naaiden met deze criteria? Neem dan zeker een kijkje op hun blog!


Op naar de derde editie zou ik zo zeggen!

Lieve Naaizgroetjes,
Stephanie

19 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dankjewel! Die Jaanu vind ik ook echt een mooi en leuk patroon om te naaien!

   Verwijderen
 2. Prachtige jurk! Heel mooi stofje dat je gebruikt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, een beetje 'over-the-top', maar ik was verliefd geworden op al die glitters... En ideaal om een iets zwaardere stof te gebruiken bij de Jaanu ;-)

   Verwijderen
 3. Hele mooie jurk. En wát een prachtige dochter. Ook mooi gemaakt 😃

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mercikes! Ik verschiet er altijd zelf van hoe mooi Lorun kan poseren. Alsof ze ervoor gemaakt is :-D.

   Verwijderen
 4. Prachtig! Deze jurk zou hier ook in de smaak vallen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooooh! Zeker eens naaien dan! Eerst was ik niet zo te vinden voor de Jaanu (want vond het eerst nogal raar met die plooien enz.), maar ben nu toch ook wel fan. Ons Lorun vindt het een echt feestjurkje ;-).

   Verwijderen
 5. Mooi seg, stof, patroon, dochter. Het past!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zo een mooie jurk, ze staat er prachtig mee
  www.stokstaartjedoethetzo.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik hoop dat ze het nog even kan aandoen en niet opeens een groeischeut krijgt ofzo ;-).

   Verwijderen
 7. Mooi jurkje en leuke samenwerking met je dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die samenwerking is iets nieuws ten huize Naaiz... Geen idee of ik dit wel altijd zo leuk ga vinden *lol*.

   Verwijderen
 8. Heel tof! Ze heeft duidelijk al een eigen mening en smaak! 😀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ze weet inderdaad al heel goed wat ze wel/niet wilt. Haar iets verkocht krijgen waar ze niet 100 % mee tevreden is; daar moet ik zelfs niet aan beginnen ;-).

   Verwijderen
 9. Heel mooie jurk. Ze staat er heel mooi mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen