zondag 26 juni 2016

Een Janneke voor een klein madammeke

Toen ik enkele weken geleden het babyjasje  voor het dochtertje van mijn neef naaide, broedde ik nog op een klein extraatje als 'sidekick-presentje'. Het Jannneke van Sisko by Mieke stond al enige tijd op mijn to-sew-list, en nu de gelegenheid zich voordeed was ik blij dat ik het eindelijk kon naaien.
Op goed geluk speurde ik naar foto's om een idee te hebben van de kledingstijl van hun dochtertje. Tja, en daar zat ik dan eindeloos te staren naar die foto's...

Ik raapte mijn moed bijeen en trok naar de Stoffenmadam, waar ik alle katoentjes voor mijn project aan een grondige inspectie onderwierp.
Uit schrik om een verkeerde keuze te maken, schoot Nancy mij -als steeds- snel te hulp.

Sober maar niet saai, eenvoudig met nét dat ietsje meer, stijlvol en toch schattig,... Tja... Niet dat ik een moeilijke klant ben hoor (schaterlach)!

Toen ze mij een wit communiestofje toonde was ik meteen verkocht. Ideaal! De echte naam voor dit soort stof is blijkbaar 'broderie anglaise', kwam ik nadien te weten. Aangezien er heel wat piepgaatjes in dit soort stof zitten, koos ik ervoor om het kleedje volledig te voeren met een dun, wit katoentje. Een gouden paspel en blinde rits later trok ik terug naar huis.

Hoe je het Janneke volledig kan voeren, staat echter niet in de handleiding vermeld. Mijn euforie maakte even plaats voor alweer die vervelende twijfel. Een snelle vraag bij de fb-groep 'gratis naaipatronen' bevestigde wat ik al vermoedde. Zalig toch; die altijd-aanwezige-hulp op het net! Ik voerde het kleedje volledig en stikte ook stolpplooitjes in de voering.

Oh ja, maar eerst sneed ik mijn patroondelen op mijn gloednieuwe snijmat uit. Nog een beetje oefenen zodat de handeling met het rolmes in mijn vingers zit, maar het resultaat mag er zijn! Veel nauwkeuriger en sneller dan met de gewone schaar! Ik ben er in elk geval voor gewonnen. Nu nog extra letten op het behouden van een doorlopende print, want door mijn enthousiasme was ik dit even uit het oog verloren zag ik achteraf...

Het kleedje zat vrijdag bijna volledig in mekaar, maar de afwerking gebeurde zaterdagmiddag pas; enkele uurtjes voor de deadline. Aan de foto's van andere Jannekes te zien, had ik de plooien in het kleedje niet perfect gestreken. Maar ach, wie kijkt daar nu naar? ;-)

Ik hoop dat de ouders er blij mee zijn, en dat de witte stof nog lang wit zal blijven.
Of had ik dan toch beter een ander stofje gekozen? :-)Patroon: Janneke van Sisko by Mieke
Stof: broderie anglaise - Madeline de Stoffenmadam

Vele lieve naaizgroetjes,
Stephanie

2 opmerkingen: