woensdag 16 augustus 2017

Let’s Sti(c)k Together #4: schoolse zelfverwennerij

Besluiteloos. Zo voelde ik mij. Het thema ‘gepakt en gezakt // terug naar school’ van deze challenge was ineens zo veel ruimer geworden dan de gebruikelijke vooropgestelde criteria. Maar ruim gaat ook. Er zijn gewoon meer opties. Ik kon niet kiezen tussen een veelzijdige strandtas, een handige Lili tas, een schattig logeerkoffertje of  een praktische laptoptas. Al deze projecten zouden op hun manier goed gebruikt worden. Na lang twijfelen besloot ik om nog eens iets voor mezelf te naaien en koos ik voor datgene waar ik het meest plezier van zou hebben; de handige laptoptas aka de Ida II uit ‘Mijn Tas’. Het voorbije schooljaar maakte ik gebruik van een handige rugzak van Eastpak, zo eentje met heel wat vakjes, ritsen en plaats voor een drinkbus. Maar ik merkte dat heel wat paperassen en bundels er gemakkelijkheidshalve in bleven zitten. Deze laptoptas zou dit weleens kunnen voorkomen, want behalve plaats voor mijn laptop, kan enkel mijn verbeterkaft er nog met gemak bij.


Schandalig dat ik dit boek zo lang onaangeroerd in mijn kast heb laten staan. Oké, niet helemaal waar, want ik leende het ooit eens uit aan een vriendin die er een mooie tas voor haar moeder uit maakte. En zowel de moeder als zijzelf waren zeer tevreden over het resultaat. Ik schuimde het internet af op zoek naar handige weetjes en vond inspiratie bij o.a. Patat en Kroket, Katrienette en Jace did it!De buitenstof kocht ik bij Atelier in’t Leerke. Hoewel de schrijvers van het boek wijselijk aanraden om met de patroondelen zelf naar de winkel te trekken, was ik net iets te enthousiast en heb ik nu nog een hele lap over. Maar die lap werd ondertussen al gretig opgeëist. Ik was blij om de restjes skai die ik overhield van mijn vinktassen (hier en hier) als contrasterende stof te kunnen  verwerken. Nu blijft daar niets, nul, noppes meer van over. Voor de binnenstof viel mijn keuze op een retrostofje dat ik al lang in mijn bezit had, en waarvan de kleuren perfect samengaan met het blauw en het cognac van de buitenstof. Omdat die zo dun was, streek ik er overal plakkatoen tegenaan. De tassenband, de (deelbare) rits en de hengsels kocht ik met een klein hartje bij Bobby Sewing. Nog nooit had ik passanten en D-ringen gebruikt, maar volgens de dame uit de winkel was dat niet zo moeilijk. Ze hielp me het boeltje zelfs bijna helemaal in elkaar te steken. Als voorbeeld.


Het naaien van deze tas gebeurde in La Douce France. Ik geloof zelfs dat het de eerste keer is dat mijn naaimachine werkelijk mee op vakantie ging. En het bevalt me wel, moet ik zeggen.


Voor de eerste keer gebruikte ik style vil om de tas te verstevigen. Alle buitendelen – op de skai na- werden samen met de style vil gesurfileerd (want ook mijn overlock mee op reis nemen was er écht over) en als wonder boven wonder verliep het verwerken ervan zeer vlot. Wat die skai betreft; die had ik verstevigd met een H250 om de rek er deftig uit te krijgen. En ook dit keer gebruikte ik een jeansnaald om erdoorheen te stikken.
Het ineen stikken deed ik helemaal volgens het boekje. Alles verliep verrassend goed. Ook de D-ringen en de passant gingen mij zo goed af, dat ik een volgende keer zeker nog een stapje verder wil. Enkel het inschatten van de breedte van de ritsstrook deed ik te plichtsbewust op 0,75 cm waardoor ik 1 cm stofoverschot had in de totale breedte. Zo dom van mij om er niet aan te denken dat zo’n dikke blokrits bredere beentjes heeft dan een doorsnee rits. Maar ach, als het dat maar is.

Patroon: Ida II uit Mijn Tas
Buitenstof: Blauwe jeans met veertjes - Atelier in't Leerke / Skai - Stoffenmadam
Binnenstof: licht katoentje vanuit een pop-upstore
Fournituren: Bobby Sewing
Deze laptoptas heeft geen binnenzakken, zodat ik mijn spullen kan steken waar ik wil en hoe ik het wil. Wees maar zeker dat deze dame met veel plezier terug naar school zal gaan; gepakt en gezakt met een laptoptas in haar handen. 

Of zoals het boek het mooi omschrijft: 
IDA In stijl naar het werk of op reis.

Langs deze weg wil ik Marjolein en alle deelnemende dames aan deze challenge hartelijk danken. Challenges als deze geven mij de durf en het vertrouwen om dingen te naaien die ik tot voor kort niet voor mogelijk hield. Zelf ben ik dan ook razend benieuwd naar alle andere creaties die vandaag gepost zullen worden. Jij ook? Neem dan zeker een kijkje bij:Lieve Naaizgroetjes,

Stephanie

54 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dankjewel! Ik ben benieuwd om ze eindelijk te kunnen gebruiken ;-). Maar nog eerst even vakantie ;-).

   Verwijderen
 2. Awel, je hebt mij overtuigd! Ik wilde al een hele tijd een nieuwe tas maken, met de stofjes die we uit Mali gekregen hebben van Margot, en ik zocht een leuk model. Ik heb het boek 'Mijn Tas' liggen, dus deze wordt het! Heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super! Er zijn heel wat toffe combinaties mogelijk met al die verschillende patroondelen. Ik zou al bijna een tweede willen naaien ;-).

   Verwijderen
 3. Je naaimachine mee op vakantie nemen, da's durven! :-) Mooie tas! Ik ga mij er ook eens aan wagen, want binnenkort moet mijn laptop altijd mee naar huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, 't was van de moetes hoor ;-) echt waar ;-)! Anders moest ik deze challenge very last-minute annuleren, en een gegeven woord is veel waard he. Toch? ;-)

   Verwijderen
 4. Stiekem heb ik altijd zin om de naaimachine mee te nemen! Die tas is echt prachtig! Je zou met plezier terug gaan werken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh!! De Ida staat al zolang op mijn naai-lijstje en is door jouw toedoen alweer een paar tredes gestegen! Wat heb je een leuke tas gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super! Ik vond het een leuk naaiproject, met enkele moeilijke bochten op het einde, maar ach, dat nemen we er maar bij he? Dankjewel X

   Verwijderen
 6. Een prachtige Ida, zalig toch naaien op vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Als mijn kinderen nóg wat groter zijn, zal ik mijn machine waarschijnlijk wat meer gebruiken op vakantie. Elk jaar opnieuw het proberen waard lijkt mij ;-). X

   Verwijderen
 7. Ik vind dat ook een leuk model, bij mij is het een naaizak, enkel qua versteviging is hij te slap. Blijft hij bij jou nu staan? Ik vind hem heel handig, er kan echt veel in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Eefje, bij mij blijft hij helemaal staan. Maar ik vermoed dat zo'n reep fast2fuse of zoiets voor een nóg beter resultaat zorgt. Maar die had ik niet gekocht. Style vil doet het 'em wel ;-) X

   Verwijderen
 8. leuke tas, mooie stof combinaties .. bij mij blijft de naaimachine thuis tijdens vakantie. ik was wel blij toen ik thuis kwam en terug kon naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je volledig! Hier toch niet zoveel genaaid, enkel de tas, maar wie weet een andere keer ;-)

   Verwijderen
 9. Prachtig resultaat! Dan begin je vanzelf met goesting terug te werken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles om 1 september leuk te maken is goed, he? Weer vroeg opstaan, dat zal moeilijk worden vrees ik ;-).

   Verwijderen
  2. Dat zal weer wennen worden als dat nu niet moest :D Ik heb hier zo'n vroeg vogeltje dat ik het hele jaar vroeg uit bed moet, maar ik zou het ook liever anders hebben!

   Verwijderen
 10. Wauw je zou voor minder terug willen starten. Kei leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er ligt al twee jaar een idee geknipt klaar, je bent dus sowieso sneller 😉 heel mooi exemplaar, ik kan geloven dat je graag terug naar school gaat zo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die ida zal vaak gebruikt worden en zeer goed van pas komen ;-)! Dankjewel! X

   Verwijderen
 12. Wat een prachtige tas! Lieve opmerking ook, bedankt om deel te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Marjolein! 't Is echt zo! En een volgende keer ga ik nog een stapje verder. Ik heb nog zoveel wilde plannen ;-)!

   Verwijderen
 13. Knappe tas! Hopelijk was het niet té veel stress op vakantie ;-). Hier ligt dat boek ook in de kast; toch tijd om er eens uit te komen, zo te zien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bwa, stress is veel gezegd, maar had ergens wel verwacht meer naaitijd te kunnen versieren ;-). Thuis zal het sowieso makkelijker zijn, want dan liggen de kinderen opnieuw op een redelijk uur in hun bed :-). En dat boek, daar ben ik nog lang niet mee klaar, want heb tijdens de blogtour ook een heel mooie Wiske gezien ;-). X

   Verwijderen
 14. Wat een mooie tas. Je binnenvoering vind ik ook heel mooi! Veel succes met de start binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Sara! Die binnenvoering lag al 3 jaar onaangeroerd in mijn kast, en ze paste perfect bij deze kleurencombi. X

   Verwijderen
 15. Zeer mooie tas! inderdaad raar dat je dit boek lang in je kast hebt kunnen houden. Hier werd er al heel veel uit gemaakt! Grote fan van de patronen! Je koos prachtige stofjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Anske! Inderdaad, dat boek lag er al veel te lang in! Ik zal er nog eens in moeten snuisteren denk ik ;-).

   Verwijderen
 16. Reacties
  1. Dankjewel! Ik hou wel van een beetje selfish-sewing op z'n tijd. Vooral als het dan nog eens praktisch is om te gebruiken ;-). X

   Verwijderen
 17. Wat een toffe tas! Ze zouden me hier thuis zot verklaren als ik m'n naaimachine mee zou nemen, maar bij jou was het duidelijk succesvol :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, zot zijn doet geen pijn, en er was nog genoeg plaats over in onze koffer. Vooral nu we eindelijk van die reisbedjes en andere buggytoestanden af zijn ;-). Toegegeven, thuis naaien is toch relaxter hoor. Daar heb ik m'n eigen plek waar alles kan blijven liggen. X

   Verwijderen
 18. Laptopboekentas, ik heb het ook overwogen, maar het past niet echt bij mijn voornemen om meer met de fiets en de trein naar school te gaan dit jaar. Dan heb ik liever een rugzak dan een tas met hengsels. Maar goed om weten welk patroon werkt. Het boek staat hier toevallig ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zeg je me zoiets; ik ga ook met de fiets naar 't werk en hoop maar dat die in mijn fietszak past. Toch maar eens even dubbelchecken... #schaterlach

   Verwijderen
 19. Gelukkig bestaan er van die uitdagingen die een mens doen over zijn grenzen stappen - lees; ik liep anders wellicht nog steeds met die kapotte handtas rond #schaterlach. Ik vind dat je een mooie tas gemaakt hebt, hoera voor praktisch en al, ik hoop dat hij véél gebruikt zal worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dankjewel Sarah! I loooove praktische dingen. Vooral als ze dan ook nog eens hun nut bewijzen. Ben al op zoek naar nóg meer praktische tassen nadat ik een kijkje nam bij K-bas. Mijn hart maakte zomaar even een vreugdesprong van al dat moois! Eens kijken hoever ik kan gaan met die grenzen ;-). X

   Verwijderen
 20. Wat is het een mooie laptoptas geworden. Dat is het mooie van er zelf een maken. Het wordt dat echt een uniek exemplaar. Ik heb mij tot nu toe nog niet echt aan een tassenavontuur gewaagd maar ik zie er zoveel bij komen dat ik mij er ook maar aan ga zetten. En dan de naaimachine mee op vakantie? Meestal staat de mijne dan bij de dealer voor een service beurt (spamoment voor mijn trouwe stikgezel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, mijn metgezel heeft zo zijn hobby en ik de mijne, en elk hebben we dat op vakantie gedaan. Zalig genieten noem ik dat! Maar thuis gaat dat toch net iets gemakkelijker, daar is net wat meer ruimte en tijd ;-).

   Verwijderen
 21. Wat een mooie tas zeg! Ik ben wel nieuwsgierig waar je je naaimachine op zet op vakantie. Onze campingtafel redt dat niet vrees ik..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dankjewel Lisette! Wij gingen voor het eerst naar een camping met onze kinderen, en niet met de tent, maar in zo'n stacaravan. Daar stond wel een degelijk, weliswaar klein, maar stevig tafeltje. Op onze campingtafel moet ik dat ook niet proberen ;-).

   Verwijderen
 22. Super mooie tas, Stephanie! Bij een volgend project moet ik die style vil toch ook echt eens uitproberen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Veerle! Die style vil is de moeite waard om te testen! En vooral handig omdat je die aan je stof kan locken. Want net zoals bij mousse wordt die op die plaats net iets dunner, maar blijft die toch soepel en stevig.

   Verwijderen
 23. Heel mooi! Deze komt ook op mijn to do lijstje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Die staat hier ook nog op mij to sew lijstje.
  Hele mooie stoffencombinatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Een heel mooie tas, die gaat zeker veel gebruikt worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Een mooie Ida! Het is een veelzijdig patroon en blijft een van mijn favorieten.

  BeantwoordenVerwijderen