zondag 13 november 2016

Het gezellige jurkje: 'Lena' met een twist

Tijdens de Blogmeet ergens in augustus leerde ik heel wat toffe dames kennen. Al geruime tijd volg ik heel wat inspirerende naaiblogs via de handige app Bloglovin, maar de dames áchter de blog leren kennen is toch nog nét iets anders.

Toen Tinne van Naaisgerief een oproep deed voor het naaiweekend dat zij, Oma Bea en Annemie in de Hoge Rielen organiseerden, had ik ontzettend veel goesting om mij in te schrijven. Enkel het feit dat ik er bijna niemand zou kennen, deed me wel even twijfelen... Eventjes maar hoor ;-) Want uit een vorige editie was al gebleken dat het delen van een gezamenlijke hobby ontzettend tof en verrijkend kan zijn. Bovendien kwam ik er, behalve mijn naailessen in avondschool, niet zo vaak meer aan toe om mij in mijn naaikamer op te sluiten... En zo stond het eerste weekend van november redelijk snel met stip aangeduid op mijn kalender ;-).

Voor een tweede keer dook ik in mijn projectjesbak en grabbelde er de Lena uit het boek 'Zelfgemaakte kleertjes 1' uit die ik in de zomer had geknipt. Sindsdien groeide onze dochter met niet minder dan 2 cm (ik sta hier nog steeds van versteld!), waardoor het kleedje dringend moest genaaid worden. Ook het patroontje van de Bethioua nam ik mee om zo dan toch nog mijn deelname aan de Sew Challenge min of meer goed te maken.

Zoals je hier en hier kan lezen is de Lena een patroontje met een extra moeilijkheidsgraad. Het knopenpad van het bovenstuk loopt met een split door in het rokgedeelte. Voor mij ook meteen de reden om dit kleedje te naaien. Zo af en toe houd ik wel van een uitdaging. Ondanks de vele hulplijnen slaagde ik er in om de Lena nét een tikkeltje anders te maken dan die van in het boek ;-). Een combinatie van vele gezellige babbeltjes en al lang niet meer aandachtig genaaid te hebben denk ik dan ;-). Want achteraf moest ik 3 cm van de zijnaad van het voorste rokgedeelte wegknippen waardoor ik dit voorpand niet meer kon rimpelen. En dan wéét je dat er iets misging. Maar ach, ons Lorun eigende zich het kleedje al meteen toe en ze staat er werkelijk beeldig mee! De dag nadien moest en zou ze het kleedje aandoen. Wat is uw mening?

Let's dance!
Patroon: Lena - zelfgemaakte Kleertjes
Stof: Lichte jeans - De Stoffenmadam
De nieuwsgierige pose ;-)
Detailfoto van die schattige gefronste kapmouwtjes
(andere opties zijn er ook!)
Sowieso maak ik de Lena nog een keer in een maatje groter. Het is een mooi patroon waar je vele kanten mee opkan (check zeker deze retroversie) en ideaal voor de feestdagen die alweer voor de deur staan. Voel jij het kriebelen om er ook eentje te maken? Dan maak ik met veel plezier een kleine opsomming waar je dan best op let (want geloof mij: ik was allesbehalve aandachtig... Ahum ahum...):
 • Vóór je begint: meet je dochter goed op en neem bij twijfel eventueel een maatje groter. Onthoud ook dat kinderen groeien ;-).
 • Knip de split van het voorste rokgedeelte juist in. Catharine Deweerdt toont hier duidelijk hoe dat moet. 
 • Speld beide middenvoors van het bovenstuk netjes op elkaar. Controleer voor alle zekerheid even met de patroondelen. Had ik dit juist gedaan, kon ik mijn rokgedeelte nog volledig rimpelen, maar kon de dochter er niet meer in... Gelukkig deed ik dit per ongeluk fout ;-).
 • Bij de Lena die Catharine zelf maakte, is de sluiting omgekeerd. De DROL-regel ('Dames Rechts Over Links') is niet van toepassing. Verbeter mij aub als ik hier fout in ben. Dit is een belangrijk weetje aangezien de split van het rokgedeelte hierin doorloopt. Maar je kan het evengoed andersom doen. Kwestie van goesting ;-). 
 • Verticale knoopsgaten op een afstand van 1 cm van de naad 'rokgedeelte-bovenstuk' zijn geen must voor je naaimachine. Horizontaal kan evengoed. En anders kan je evengoed opteren voor drukknopen.
Langs deze weg zou ik de organisatie van dit zalige weekendje 'me-time' nog eens extra willen bedanken. Dankzij jullie maakte ik kennis met heel wat lieve dames. Dames die klaarstonden wanneer iets niet duidelijk was, dames die mij met plezier uit de nood hielpen toen bleek dat ik mijn vlieseline was vergeten, dames waar ik een gezellig babbeltje mee kon doen over allerhande interessante onderwerpen. Ook kwam ik thuis met een heleboel tips & tricks en zo kocht ik ondertussen op de boekenbeurs eindelijk hét Cameoboek Make it yours, pimp it! (wat een zalig boek is me dat, zeg!). 

Foto getrokken door Tinne V (Naaisgerief) - de gezellige naaibende op dag 2
En het mag gezegd: 40 naaiende dames samenbrengen da's één ding, maar hen ook nog eens voorzien van alle comfort, tonnen gezelligheid en een massa aan goodies,... Chapeau!!! 

Onze goedgevulde goodiebag
Voor nog meer leesvoer en een gedetailleerd overzicht van alle gulle sponsors, verwijs ik graag door naar de blog van Tinne, Davina, Ondinneke, Vicky en Daisy.

Vele lieve Naaizgroetjes,
Stephanie

14 opmerkingen:

 1. Zalig, zo'n weekend uit het niets ineens! Hele leuke Lena jurk voor de grote pruts, ik zie het dat ze gegroeid is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, tof hè?! Onze kleine meid wordt hier zo snel zo groot! Ik heb haar al gezegd dat ze veel te veel hikt tegenwoordig ;-). zo fier dat ze is!

   Verwijderen
 2. Kei mooi! En wat een uitdaging maar super geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, amai, een kleine uitdaging, maar niets in vergelijking met wat jij de laatste weken gemaakt hebt ;-)!

   Verwijderen
 3. Super dat je mooie jurkje zo prachtig past! Ik ben erg blij dat ik je heb leren kennen tijdens ons naaiweekend! En ik herhaal het nog eens: al de kleertjes uit de 3 boeken van Catherine D. zijn leuk om te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Superfijn om zoveel van jouw ervaring te mogen leren! En er volgen zeker nog mooi kleedjes uit dat boek! Absoluut!

   Verwijderen
 4. Spijt dat ik niet mee op naaiweekend ging! Er zitten trouwens pareltjes in die grabbelbak van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ondertussen geraakt die bak flink leeg ;-). Gelukkig maar! X

   Verwijderen
 5. Super mooi en ... Blij dat je erbij was tijdens ons naaiweekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mercikes! En heel fel bedankt dat ik mee mocht gaan he! Voor herhaling vatbaar ;-)!

   Verwijderen